Justin en de boom van oorsprong, Marcel Heunks

justin

Informatie over de auteur

Marcel Heunks is geboren in 1971, blogt verschillende jaren en schrijft regelmatig korte verhalen: sinterklaas, kerst en sprookjes. Hij is docent Nederlands. Dit boek over Justin is zijn eerste jeugdboek, waar inmiddels een tweede boek over is uitgekomen(genaamd Justin en de boekbewaarder) en het derde deel verschijnt deze zomer 2020.

Marcel Heunks is een self-publisher, dit houdt in dat hij zijn boeken onder eigen beheer uitgeeft. Zonder tussenkomt van een uitgeverij. Normaal gesproken heeft een uitgeverij vele mogelijkheden voor de marketing van een boek. Een neemt de financiële risico s als het boek onverhoopt geen aftrek heeft. Als je het boek in eigenbeheer uitgeeft, heb je deze mogelijkheden minder. Dus zijn ze erg afhankelijk van met name enthousiaste lezers, om het boek een bepaalde bekendheid te geven.

Het selfpub cafe geeft deze auteurs een platform, wat ik een geweldig initiatief vind. Zodat meer mensen de mogelijkheid hebben om een boek uit te brengen. En niet afhankelijk zijn van uitgeverijen die soms nee zeggen, zonder een script te hebben gelezen. En eerlijk is eerlijk. Zijn deze boeken daarom slechter? Nee hoor, wel onbekender.

Waar gaat dit boek over? (achterflap)

Justin verhuist twee weken voor de kerst met zij vader naar een huis aan de rand van een bos. Op zolder vindt hij een boek met vreemde tekeningen en teksten in een taal die hij niet kent. Nadat Justin een van de teksten uitspreekt, volgt er buiten een felle flits. Vanaf het dakvenster kijkt een kraai hem spiedend aan. Snel zet Justin het boek terug en probeert er niet meer aan te denken. Dan gaat zijn vader op reis voor zijn werk en wordt er aangebeld. Vanaf dat moment staat Justins leven op zijn kop. Hij ontmoet merkwaardige wezens en krijgt een bijna onmogelijke opdracht, waar niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van anderen van afhangt. Justin moet de strijd aangaan met een sterke en verraderlijke tegenstander. Lukt het hem om niet alleen zichzelf, maar de hele wereld op tijd te redden van een enorme ramp?

 

Wat vonden wij van dit boek?

Wij? Ja wij. Dit is namelijk een bijzondere trio-recensie. Ikzelf heb hem voorgelezen aan mijn zoon Xavi van 6 jaar. Hij kan dit boek zelf nog niet lezen, en wij kijken er beide toch iets anders tegenaan. En mijn zoon van twaalf, wilde deze ook wel lezen.. Nou tuurlijk dat mag, lees maar lekker mee.

Wat een heerlijke schrijfstijl heeft deze auteur. Om als kind zelfstandig te lezen is hij ideaal. Relatief korte zinnen die toch heel boeiend zijn. Of je nu 6 of 12 bent. Maar ook om voor te lezen leent dit boek zich uitstekend, gekke stemmen, bij haast snel en gehaast voor lezen. Zo hebben we met zijn drieën wat afgelachen, want ondanks dat de oudste zelfstandig heeft gelezen, vond hij het meeluisteren hilarisch.

Het boek speelt zich af rond kerst, dat vond Xavi een beetje vreemd, omdat hij het nu erg warm heeft (zijn woorden, en de zomer moet nog komen). Maar alles rondom kerst heeft in dit gezin een streepje voor. Just love Christmas. Ja, de naaldbomen en alles daarbij moeten dus echt gered worden. Dat is een heel belangrijke missie. Xavi vond het daarom ook best wel spannend. Gaat het lukken allemaal? En dat is natuurlijk precies de bedoeling van een leuk kinderboek. Net genoeg spanning. En niet teveel.

Ik zelf kreeg een beetje Alice in Wonderland idee (eerlijk waar dit boek doet er niet voor onder, en ben daar toch heus fan van). Dit kwam eerder ook wel door het pratende konijn.

Het bij-personage Marinda, had volgens Xavi niet erbij gehoeven. Meisjes zijn stom. Maar een vriend was misschien leuker geweest. Ik kon hartelijk lachen om die opmerking. Maar zelf vond ik Marinda een leuke toevoeging aan het geheel. Het maakt het boek geschikt voor zowel jongens als meisjes.

Ik vind dit een leuke boek om voor te lezen vanaf 6 jaar. Bij vroegere leeftijd niet geschikt, dan is het verhaal niet echt duidelijk. Bij Xavi moest ik soms ook wel eens wat uitleggen, maar dat deden we op zo n manier dat hij het begrijpt, ook dmv een beetje gek doen, zoals dat binnen dit verhaal past. Zelf lezen moet je toch wel een jaar of 9 zijn denk ik. Om dit goed te kunnen begrijpen.

Dit boekje is dus geschikt voor jong en oud, jongen of meisje. Leerzaam, hilarisch, maar met een serieuze ondertoon toch wel. Vriendschap en vertrouwen spelen een grote rol namelijk.

Wij kunnen alleen maar zeggen, goed gedaan. We zijn erg benieuwd naar het volgende deel van deze serie. We geven met zijn drieën 4*, want Xavi blijft bij zijn standpunt. Meisjes zijn stom, behalve mama.

Nog een leuke anekdote, in het boek staat ergens een zin: houdt je kwak. Zowel Indy (12) als Xavi (6) kende dit niet. Hier heb ik een geintje van gemaakt. Steeds kwaken, non-stop. Hun steeds hou op… dus heb ik ze duidelijk gemaakt wat het betekend. Heb nu hier de hele week twee kinderen die steeds naar elkaar roepen, houdt je kwak…. en liggen dan samen helemaal in een deuk 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s